Scroll voor het artikel

Ja+nee=nee #7

Ja+ja=ja. Zo simpel is de som voor geoorloofd seksueel contact. Ja+nee, ja+geenidee en ja+ikzalwelmoeten zijn allemaal een dikke nee. Helaas is dat niet voor iedereen zonneklaar. Seksuele grensoverschrijding komt nog vaak voor. Doen we daar wat aan? Ja+ja.

Ja+nee=nee voor kwetsbare jongeren

Op de grenzen van seksualiteit staan geen slagbomen. Om verkrachting, misbruik en intimidatie zo veel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat mensen zelf hun grenzen bewaken en die van anderen respecteren. Dat blijkt vooral lastig voor laagopgeleide meiden, meiden met een beperking en jongens in de jeugdzorg. Zij zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer of dader.

In onze programma’s Girls’ Talk en Make a Move leren kwetsbare meisjes en jongens om niet met minder genoegen te nemen dan een veilige en vrijwillige relatie. We breiden onze winkel uit met Girls’ Talk+, een aangepast lespakket voor meiden met een licht verstandelijke beperking. In het Europese project Keep Me Safe delen we onze kennis op dit thema met andere EU-lidstaten.

#Wistjedat door de training Girls' Talk+ licht verstandelijk beperkte meiden eerder voor zichzelf durven op te komen? #Rutgers

Twee jongeren (credits: Kees Hummel)

Wie toch grenzen schendt, mag niet in herhaling vallen. In het programma Respect Limits trainen we jonge zedendelinquenten om verstoorde denkbeelden over relaties en seksueel gedrag te herstellen. We pleiten voor afschaffing van een levenslange aantekening voor deze groep in het Justitieel Documentatiesysteem. Deze bemoeilijkt het opbouwen van een toekomst, wat de kans op recidive vergroot.

Ja+nee=nee achter het raam

Zij lopen het grootste risico op seksueel geweld, maar krijgen de minste steun in het voorkomen daarvan: sekswerkers. Beleidsmaatregelen en de publieke opinie keren zich tegen prostitutie in plaats van tegen de agressie die prostituees ervaren. Daardoor krijgen zij eerder minder dan meer bescherming. Dat baart ons grote zorgen. Verandering van de heersende denkwijze over sekswerk is van levensbelang.

“Wereldwijd hebben sekswerkers een kans van 45 tot 75 procent om een vorm van geweld mee te maken op de werkplek. Deze cijfers zijn akelig hoog. Dat kan niet langer. Ook sekswerkers hebben recht op veiligheid.’’

Ine Vanwesenbeeck (manager internationaal onderzoek bij Rutgers)
Zuid-Afrikaanse familie (credits: Mosaic)

Ja+nee=nee in het gezin

Grensoverschrijding bestrijden we ook over de grens. In Zuid-Afrika, Brazilië, Indonesië en Rwanda organiseren we activiteiten ter preventie van ‘gender-based violence’, oftewel geweld dat voortkomt uit een ongelijke machtsverhouding tussen man en vrouw. Met campagnes en groepsbijeenkomsten vergroten we de betrokkenheid van (aanstaande) vaders bij de opvoeding van hun kinderen alsook hun besef dat communicatie meer geluk brengt dan agressie.

“Ik heb nu een andere kijk op het uitdelen van klappen. Ik gebruikte altijd een stok. Nu weet ik dat dit de situatie alleen maar verergert. Het is beter om met elkaar te praten.’’

Thozamile (deelnemer MenCare+ in Zuid-Afrika)

Deel dit artikel