Scroll voor het artikel

Jongeren doen-het-zelf #4

Dag jongelui. Meneer en mevrouw Rutgers uit Nederland komen wel even vertellen wat goed voor jullie is. Vergeet dat maar. Jongeren in ontwikkelingslanden zijn niet alleen een belangrijke doelgroep, maar ook onze meest gewaardeerde collega’s. Zij verbeteren hun situatie het beste zelf. De kennis en middelen krijgen ze in de doe-het-zelf-zaak van meneer en mevrouw Rutgers.

“De beste manier om jongeren te bereiken is jongeren te betrekken.’’

Arnold Nyaboga Gekonge (deelnemer jongerenprogramma in Kenia)

Van nachtmerrie naar droom

De wortels van een seksueel gezonde generatie kunnen alleen groeien met voldoende bouwstoffen. In veel landen in Afrika en Azië ontbreekt het daaraan. Door een hardnekkig taboe op seksuele behoeftes bij jongeren, worden zij uitgesloten van goede informatie en zorg. Alle nachtmerries komen daardoor uit, zoals hiv-infecties, moedersterfte en verkrachtingen.

In het programma Access, Service, Knowledge (ASK) trainen we jongeren in ontwikkelingslanden om die nachtmerries te stoppen. Ze ontwikkelen informatiemateriaal, lichten leeftijdsgenoten voor, voeren campagnes tegen taboes, lobbyen bij de overheid en evalueren zelf het programma. Met jonge mensen aan de knoppen, sluiten activiteiten aan op hun behoeftes en worden andere jongeren vlot bereikt. De oogst is dubbel: meer toegang tot jeugdvriendelijke zorg en een groep vakbekwame jongens en meiden.

Ethiopische jongeren (credits: Jeroen van Loon)

“Volwassenen hebben niet genoeg tijd en we kunnen ook niet zo goed met hen praten over dingen die ons bezighouden. We voelen ons meer op ons gemak bij jongeren. We leiden hetzelfde leven.’’

(deelnemer jongerenprogramma in Senegal)

En nu verder

Met maar liefst twee nieuwe programma’s, Right Here Right Now en Get Up Speak Out, gaan we door met het toerusten van jongeren om zelf op te komen voor hun seksuele rechten en gezondheid.

Flitslobby

In onze doe-het-zelf-zaak vind je ook fototoestellen. Jongeren in Pakistan, Ethiopië, Oeganda, Ghana en Indonesië leren we om hun boodschap over te brengen in beelden. De zogeheten PhotoVoice-methode stimuleert hen om een eigen mening te vormen en deze op een creatieve manier te uiten. De gemaakte visuele argumenten gebruiken ze om beleidsmakers te overtuigen van het belang van adequate seksuele voorlichting en toegankelijke zorg.

Indonesische deelnemers PhotoVoice (credits: Athifa Rahmah)

En nu verder

We blijven PhotoVoice inzetten in onze programma’s en roepen ook andere organisaties op om dat te doen. Een nieuwe handleiding helpt daarbij.

De wereld start bij jongeren

Jongeren zijn de jeugdexperts bij uitstek. In iedere activiteit waarin zij de doelgroep zijn, krijgen ze daarom een actieve rol in de ontwikkeling ervan. De digitale seksuele voorlichting in ons programma The World Starts With Me (WSWM) is geen uitzondering. In elk van de twaalf landen waarin het programma loopt, zijn jongeren betrokken bij het bewerken van de lesstof naar kwesties rond seksualiteit die spelen in hun leefwereld. Ook het programma zelf start bij hen.

#Wistjedat het seksuele voorlichtingsprogramma WSWM in Indonesië een speciale versie heeft voor dove en blinde jongeren? #Rutgers

Deel dit artikel