Scroll voor het artikel

Kriebels all-inclusive #5

Met een condoom om een houten piemel op de middelbare school ben je er nog niet. Wie door de seksuele APK wil komen, moet weloverwogen keuzes kunnen maken voor veilige, vrijwillige en prettige relaties. Wij ontwikkelen daarom seksuele voorlichting voor zowel onder de kleren als tussen de oren. Dat begint al op jonge leeftijd, ver voor het gastoptreden van de houten piemel.

Lang zullen lentekriebels leven

Van het begrijpen van verschillen tussen jongens en meisjes in groep 1 tot het herkennen van ongewenste intimiteiten in groep 8: seksuele vorming op de basisschool zorgt ervoor dat kinderen nu en later de weg kennen in het oerwoud van relaties en dat zij zelfverzekerd van de expeditie kunnen genieten. Dat verdient een speciale week: de Week van de Lentekriebels.

In deze maartse 5-daagse geven we scholen handvatten voor seksuele educatie. Met ondersteuning van de GGD verzorgen meesters en juffen iedere dag een passende les over relaties en seksualiteit. In 2015 is het feest groter dan normaal. De week wordt 10 jaar. Dat vieren we met een heus Lentekriebelslied, gezongen door NPO Zapp-prominenten Pepijn Gunneweg en Anniek Pheifer.

De week breekt ook door in het buitenland. In Engeland organiseren scholen de eerste editie van respectievelijk Spring Fever Week. Ze maken daarbij gebruik van ons lesmateriaal, dat we hebben vertaald naar het Engels.

“Als leerkracht beland je regelmatig in ietwat ongemakkelijke situaties. Situaties waarvan je gaat blozen en stotteren. De Week van de Lentekriebels biedt dan uitkomst.’’

Naomi Smits (basisschooljuf groep 5)

Corrie en de kriebels

Leraren en ouders die de kriebels krijgen van praten met kinderen over seksualiteit, kunnen vanaf nu naar de afstandsbediening grijpen. Dokter Corrie, ‘s werelds meest excentrieke seksuoloog, lanceert haar eigen wekelijkse tv-show voor 9-plussers. De creatie van actrice Martine Sandifort laat zich niet remmen, of het nu gaat om tongzoenen, masturbatie of ongesteldheid. “Geen vraag is te gek”, zegt ze altijd. Waar nodig, schieten BN’ers, blootpakken en Rutgers haar te hulp.

“Ouders komen naar me toe en zeggen: bedankt dat jij het doet, want wij weten bij god niet hoe we dit moeten aanpakken.’’

Martine Sandifort (cabaretier/actrice; Dokter Corrie)

De show is even amusant als belangrijk. Door openheid over deze thema’s blijven kinderen niet met vragen zitten, zijn zij weerbaarder tegen onjuiste informatie en leren ze hoe seksualiteit leuk en veilig kan. De Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) beloont het programma met de Seks & Media Prijs.

Dokter Corrie (credits: Jean Pierre Heijmans)

En nu verder

In een nieuwe reeks vertelt Dokter Corrie onder meer over prostitutie, hormonen en piemels. Verder slaan haar eigen hormonen op hol dankzij een nieuwe collega. Ook heeft ze nu een website met onder meer tips, ervaringsverhalen en een niets verhullend memoryspel.

Kriebels voor iedereen

Ook non-fictieve seksuele voorlichters ondersteunen we met onze kennis, zoals op de landelijke conferentie voor onderwijsprofessionals ‘Met Alle Respect’. Daar tonen we hoe seksuele vorming een schoolverlater kan maken van homofobie en ander respectloos gedrag, zoals het rondzenden van pikante foto’s van klasgenoten. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs zijn erbij en onderstrepen de noodzaak van lessen over seksualiteit voor het zorgdragen van een veilig schoolklimaat voor iedereen.

“Het is heel belangrijk om het met jongeren te hebben over grenzen en wensen. Wat zijn mijn grenzen? Wat wil ik eigenlijk?’’

Stephanie Kiebert (docent middelbaar onderwijs)

Deze lessen zijn voor een peuter in Goes niet hetzelfde als voor een adolescente Oegandees of iemand met autisme. De inhoud en vorm moeten worden afgestemd op de behoeftes en het ontwikkelingsniveau van de ontvanger. Hoe dat het beste kan voor kinderen met een beperking, presenteren we op het congres ‘Van Kwetsbaar Naar Weerbaar’ voor het speciaal onderwijs. De methodes staan ook op www.seksuelevorming.nl.

En nu verder

Samen met Soa Aids Nederland werken we aan het invoeren van de lesmethode Lang Leve de Liefde in het voortgezet onderwijs en mbo. Voor leerlingen is er een magazine, dvd en online voorlichting. Docenten kunnen vooruit met een handleiding en website.

Deel dit artikel